Januar – poe (subst.)
Normalt er det fysikere der får opkaldt fx enheden kelvin, Celcius eller newton efter sig, men den berømte forfatte Edgar Allan Poe har fået opkaldt enheden ‘poe’ efter sig, som er en enhed til vurdering af spændingen i romaner. Hvor man så beregner den siger historien ikke noget om.
Februar – Influenza (subst.; lat. influentia)
Influenza er en virus og smitsom sygdom, men selv ordet kommer fra stjernene, eller rettere Italiens astrologer i 1500-tallet. Ordet kommer af samme stamme som influere, indflydelse – og omstillet ‘flyde ind’ eller ‘strømme ind’. Astrologerne forestillede sig en væske, der flød ned fra stjernene og himmellegmerne og påvirkede menneskene på jorden. Først senere fik influenza betydning som infektion og smitte, men først i 1743 ved en epidemi blev ordet spredt med sygdomme; til England som ‘flu’ og til Frankrig som ‘influence’. Senere blev den navngivet som den russiske syge, den spanske syge, den asiatiske influenza og Hongkong-influenzaen. Dengang betød influenza dødsfald, fx den berygtede spanske syge, der koster over 10 mio. mennesker livet. I Danmark var tallet omkring 1. Verdenskrig ca. 12.000 og var dermed den største epidemi siden kolera i 1853. I dag er influenza helt almindeligt og selv komplicerede følgesygdomme kender vi behandlinger for.
Marts – ferie
Udgik
April – blog (subst., en blog, en bloger; verb. at blogge)
Begrebet blog er en sammentrækning af “web log”. Ordet blog kom frem da en bruger brød ordet weblogop i “we blog”. Det er uklart hvem der kan bryste sig at være den første blogger. Siden midten af 90’erne kom der mange systemer frem til at lave opslagstavler. Politiken og Jyllandsposten var i DK nogle af de første til at tilbyde den slags systemer offentligt. Noget tyder på at ideen med dagbogen online kom fra et japansk kunstprojekt, der havde samme koncept som som JennyCam – blot med ord, hvor JennyCam udelukkende var streaming af en piges liv i USA. Læs mere om blogs
Maj – lockout og strejke (subst., en)
Lockout kommer direkte af den engelske udtryk, dvs. “låse ude” eller lukke ude. Udtrykket er kommet ind i dansk omkring slutningen af 1800-tallet. Lockout giver sig selv, hvorimod strejke kræver en lille vinkel: ordet er lydligt et direkte lån – strike / strejke, men begrebet er hentet fra det maritime, hvor man stryger sejlet. Ordet er brugt i engelsk, som arbejdsstrejke omkring 1760 og herfra har vi lånt det til dansk. Men betydningen er man bringer virksomhederne til standsning eller sænker tempo på samme måde som når man stryger sejl på et skib og mindsker fremdriften.
Juni – arbejdsstillinger foran pc
Sidestillinger:
Højden på din stols sæde skal gå dig til lige under knæet. Der findes ikke nogen rigtig siddestilling. Det bedste er at du bevæger dig ofte, så de store vener i knæhasen, lår og ved fødderne ikke mærker det samme pres hele tiden.Sidder du foran en skærm og bruger mus bør du holde 5-10 minutters pause pr. fulde arbejdstime – ellers risikerer du varige skader inden for 4-5 år. Det skulle være lige meget hvordan du holder pauser, bare du laver noget andet end at sidde ned ved computeren.
Computer og arme og nakke:
Dine arme skal kunne hvile på bordet og have støtte, når du bruger tastaturet. Din underarm skal kunne hvile på bordet når du bruger musen. Hvis du får spændinger i nakke og skuldre, så sidder du forkert. Spændingerne kan blive længerevarende og skabe muskelinfiltrationer – besøg en kiropraktor eller fysioterapeut, hvis det sker. Muskeinfiltrationer kan bl.a. give migræne over længere tid.
Skærm:
Din skærm skal helst være placeret så du ser i en lidt skråt nedadrettet stilling. Du bør holde pause ca. 5 minutter for hver time, når du sidder for
en bærbar eller en almindelig monitor.
Juli – sommerferie
August – 2CV (subst.; en)
2CV, Gyngehest, Presset Citron, Slumstormerkampvogn, Hippiejeep, Studenterjaguar, Sardindåse, Det Rullende Vaskebræt. Den franske bil, som mange har haft fornøjelsen af fylder 60 år i 2008. Navnet 2CV (Deux Chavaux) betyder “2 hestekræfter”. Dengang bilen blev produceret, var det vigitgt, det afgiftssystemet i Frankrig dengang var sat sammen efter hvor mange hestekræfter bilen havde.
September – S-tog (subst., et)
“S” som i ja, hvorfor er det et s-tog, som om det snor sig. Årsagen har en helt klar historie, som finder sted i Politiken d.17. februar 1934. Her spurgte man til hvad de nye tog skulle hedde. Det bedste forslag var S-tog. Man mener at det var inspireret af det store S i den røde sekskant, som allerede fandtes dengang, men en anden mulighed er et lån tyskernes Stadtbahn og Schnellbahn. S’et i den store sekskant står slet og ret for “station”. Den første s-togslinje var mellem Frederiksberg og Klampenborg. De øvrige forslag der kom ind var ifølge DSB: Strømmen, Strømlinien, Gnisten, Elektro, Trikken, Nærbanen, Lynet, Skovbanen og Dyrehavsgnisten.
Ordet “rocker” kommer ind i dansk i 1964. Dets oprindelse er selvklart fra engelsk, men dets egentlig betydende oprindelse er uklar. Muligvis fordi folk der kørte motorcykel også hørte rockmusik, som kom frem omkring samme tid. Andre forklaringer går på at man “rokker” når man sidder på en motorcykel, eller bevægelsen for at styre den er at rokke med kroppen. Rockerkulturen blev grundlagt af krigsveteraner efter 2. verdenskrig. Grupperne opstod primært i England og USA (Californien). Motorcyklen er rockernes symbol på frihed, bevægelighed, sammenhold og selvstændighed.
November – muffedisse (subst;en)
Staves egentlig muffedise. Muffe kommer af det franske moufle som betyder vante, men er arvet fra middellatins ‘muffula’ = pelshandske. Muffedise er siden lånt til England, hvor ordet var muffetees som kom af muff, som henviser til at man er en klodrian eller fumlefingret. Det giver måske god mening, da man har hænderne helt samlede og derfor kan virke noget begrænset.
December – juleord