When bricks are serious business.

LEGO® SERIOUS PLAY® metoden er en proces, der er designet til at øge innovation og forretningsperformance. Tilgangen er baseret på forskning fra Vanderbilt University i samarbejde med LEGO, der viser at denne form for “minds-on” øvelse og arbejde skaber en bedre forståelse af hinandens verdensbilleder, motivation og muligheder.

LEGO® SERIOUS PLAY® giver refleksion i processen og støtter dialog – hvor alle i organisationen kan være med. Ikke mindst fordi LEGO er så velkendt et formsprog: så snart man sidder foran en bunke klodser, så begynder folk at bygge og tænke.

I 2009 begyndte man tankerne om at gøre metoden tilgængelig for andre end LEGO selv, og i 2010 blev metoden frigjort. Der er primært to virksomheder i Danmark, som certificerer facilitatorer i LEGO® SERIOUS PLAY®. ELKANs facilitatorer i LEGO® SERIOUS PLAY® er certificeret hos Trivium.

Det er muligt at få interne uddannelser i jeres virksomhed via ELKAN, men uddannelse af facilitatorer, skal ske gennem Trivium.

Kan man ikke bare bygge selv?

Ja og nej. Man kan sagtens lave små øvelser og lege med LEGO. Men LEGO SERIOUS PLAY er en metode med nogle helt faste procedurer og metoder, som er afprøvet, fx “Real Time Strategy” som er en af metoderne til at arbejde med strategi, hvor LEGO-klodserne viser deres værd.

I Real Time Strategy arbejder man med strategien ud fra en fast defineret proces, der giver nogle helt andre muligheder som papkort og post-its ikke kan konkurrere med, alene fordi sproget er låst i ord på et papkort. Vi kan ikke lade ordet “direktør” smadrer “projektet”, men det kan vi, hvis det er bygget i LEGO. Og det er stærkt, effektfuldt, levende og givende – og sjovt!

LEGO® SERIOUS PLAY® bygger især på den indre motivation, som vi alle oplever så snart vi sætter os til klodserne og begynder at bygge og forsøge os frem. Vi gør vores indre billeder til ydre figurer, som vi kan forklare og tale om.

Hvor kommer klodserne fra

LEGO® SERIOUS PLAY® er specialsæt, der er særligt udvalgt ud fra erfaring og teori om metaforer og symboler. Man lejer eller køber LEGO-sæt til seancen. Der er 4 forskellige sæt man kan arbejde med. Der er også et udvalg af klodser og andre specialelementer med, som hvis du skulle ud og købe dem i almindelige pakker ganske enkelt ville gøre dig fattig meget hurtig.

Godt til?

LEGO® SERIOUS PLAY® er godt til at starte processer og skabe visioner og en klar strategi. Det er godt til at få overblik over fx interessenter i et projekt og sårbarheder i et projekt. Grundlæggende handler det om at alle deltager på lige fod og ingen sidder over. Derfor kaldes det for  “The 100/100 meeting” – alle deltager 100 % i mødet.

Systemet kan både bruges til 1:1 processer hvor man skal have overblik over sin karriere og jobfremtid og det kan bruges til 200 mennesker i en hal. Det er kun et spørgsmål om, hvor meget LEGO der skal bruges.

Generelt kan LEGO® SERIOUS PLAY® anvendes til:

 • Vision og strategi – hvor er vi, hvor skal vi hen.
 • Teamudvikling – hvem er vi, hvordan ser jeg de andre.
 • Opstart af projekter – hvordan påvirkes vores projekt, hvornår har vi succes, hvad er der af risici.
 • Forandringsprocesser – hvor har vi været, hvor er vi, hvordan vil gerne være.
 • Innovation og produktudvikling – hvilke problemer løser produktet, hvad skal der til, hvor er udfordringerne.
 • Værdier – Unique Value Proposition, egne værdier og leveregler.
 • Business Model Canvas – byg forretningsmodel og rammer.

Udbytte

Processen giver klare resultater i form af retningslinjer, klare værdier, handlinger m.m. Hver workshop ender i et konkret resultat. Derfor er det vigtigt at man har formålet for øje og ikke tænker i, at det er LEGO i sig selv der er formålet – det er sjovt, men det kan også komme til at tage fokus fra målet. En klods er bare en klods.

Hvor starter man

Der er nogen, der gør det selv, men så er det ikke LEGO® SERIOUS PLAY® Du kan godt bruge principperne ligesom man kan bygge sit eget hus, men man slipper for en masse forsøg, læring og får et bedre resultat, hvis man kontakter en certificreret facilitator, som fx ELKAN.

Hands on. Ved LEGO SERIOUS PLAY er alle med til mødet.

LEGO® SERIOUS PLAY® består af udvalgte sæt med særlige klodser. Det er ikke almindelige LEGO-pakker man køber. Det er sæt udvalgt til workshops med LEGO® SERIOUS PLAY®

Med LEGO® SERIOUS PLAY® skaber man overblik, landskaber og gør interessenter, produkter, visioner m.m. fysiske så de står på bordet som metaforer og symboler, så alle kan se det og høre forklaringen om figuren.

LEGO® SERIOUS PLAY® er et 100/100-møde dvs. at alle deltager 100 % 100 % af tiden. Det gør det intensivt og sjovt, men også krævende og lærerigt. Deltagerne er engagerede og diskuterende. Figurerne og klodserne gør at det er dem man taler om og mindre hinanden. Man går automatisk efter bolden, ikke manden.

 • Processen er testet har dokumenteret effekt.
 • LEGO® SERIOUS PLAY® er særligt godt til at udarbejde vision og formål for projekter i opstart, udarbejde strategi, arbejde med forandringer i organisationen.
 • LEGO SERIOUS PLAY er sjovt og intensivt. Alle deltager 100 % og ingen keder sig. Det er mødet, hvor alle bidrager med deres idé og tanker.
LEGO Serious Play Certified Facilitator
LEGO Serious Play – build a better business

ELKAN er certificeret facilitator i LEGO SERIOUS PLAY. Kontakt os og hør mere om metoden, effekten og formålet. Det er en god og legende måde at arbejde med strategi, innovation og vision.

 • Hands on. Ved LEGO SERIOUS PLAY er alle med til mødet.
 • Image
 • Image

Pakker

LEGO® SERIOUS PLAY® har 4 forskellige pakker, som er designet til processen. Det er klogt at begynde med Windows Exploration Bag.

De få klodser giver overblik og udfordrer deltagerne på hvad man kan med få klodser – det er forholdsvis meget. Når deltagerne har prøvet det, så er de klar til at udvide repertoiret og kan beherske både metaforer, byggetekniske udfordringer og finde de klodser, som de ønsker at bruge.

LEGO® SERIOUS PLAY® har nogle faste processer, som man følger, fordi det er vigtigt at alle deltager 100 % i processen og er på omgangshøjde. Ellers har man misset en vigtig pointe med LSP. 

LEGO Window Exploration Bag
LEGO Starter Kit
LEGO® SERIOUS PLAY® Identity and Landscape Kit
LEGO® SERIOUS PLAY® Connections Kit
Kontakt ELKAN

ELKAN har certificerede faciltatorer i LEGO® SERIOUS PLAY®