Sprogshow

Sprog er vanskeligt at arbejde med. Det forandrer sig hele tiden, og vi ved ikke rigtigt om vi forstår hinanden 100%, og hvis vi undersøger det bliver vi selv en del af det undersøgte.

Alligevel er der meget at sige om sprog. Vi taler og skriver i bestemte genrer, vi sætter rammer og opretholder dem. Vi genkender hurtigt afvigelser og sprogforskelle, fx kender vi rigtig godt genrer som reklamer, kærestebreve, opsigelse, jobansøgning osv. Så der er meget at undersøge og sige om sprog.

Alligevel er det meget lidt, der bliver undersøgt. Arbejdet er omfattende og til tider langsomt, men resultaterne er gode og holdbare. Jeg kan kun opfordre til at arbejde mere bevidst med sprog og sprogbrug i hverdagen. Og det gælder ikke om at revse og belære, men om at lytte og lære.

Normativt eller deskriptivt sprog

Modsat hvad mange tror, så har vi ikke nogen udtalekorrekthed på dansk. Du må sige alt hvad du vil. Spørgsmålet er blot om andre forstår dig. Det kan vi diskutere. Det hedder en deskriptiv tilgang, dvs. at vi på danske beskriver det sprog, der bruges og ikke sætter normer for hvordan det skal bruges. Så ja: du må gerne sige “fordi at”, men det kan jo være at nogen synes at det er irriterende eller grammatisk ukorrekt.

Det er lidt som at køre i trafikken, hvor alle lyskurve er gået ud. Vi finder jo på noget, og så er der nogen, der sætter sig ned og beskriver hvad alle gør – ikke hvordan de SKAL gøre.

Du kan ikke være alene

Sprogfilosofi og sprogpsykologi er små emner inden for sprogforskningen. Fx vil filosofferne sige at du ikke kan være alene, når du kan have et sprog. Sproget kræver at vi søger at forstå og blive forstået. Vi er “rettet” mod nogen, som vi ønsker skal forstå. Når vi ikke bliver forstået, så gør vi oftest 2 ting: 1) Siger det igen 2) Siger det højere. Begge dele er lige enøjet, så der har de fleste noget at lære. Men vigtigt at forstå at selv i din inderste ensomhed, så er det sådan at det at du kan tænke at du er ensom, gør at du ikke er det. Om det så er dig selv eller Gud du taler til, så er der en forståelse af nogle “andre”.

/ Elkan

Test genkendelse af ord og farver

Test genkendelse af ord og farver. Kan du sige grøn med blåt?

Share
Dialog er det nye sort

Samtale som middel til inddragelse af medarbejdere   Af Jann Scheuer, viceinstitutleder og lektor på Nordisk Forskningsinstitut, Københavns Universitet Fra kommunikation til dialog Der er gennemført et paradigmeskift i managementteori.

Share
Påsken og påskeæg

Påsken forklaret i ord og oprindelse Ordet Påske Påsken er en blandet højtid. Ordet Påske kommer af det hebraiske “pesach” og er oprindeligt en frugtbarhedsfest (2. Mosebog,12). Pesach bruges i

Share