Kommunikation

Elkans sider om kommunikation

Kommunikation vs. information

Information = at ændre eller påvirke en adfærd ved at oplyse data til en person. Fx at informere om at et møde begynder kl.08:15 for at få folk til at møde om

Kommunikation = at gøre fælles og inddrage andre i sin vurdering, fortolkning, forståelse eller verdensbillede. Nogle opfatter bevidst kommunikation som manipulation – og dermed uetisk. Det er et grundlæggende problem ved at arbejde med kommunikation. Kommunikation har mange facetter der favner sociologi, lingvistik, psykologi og filosofi.

Kommunikation som begreb

Kommunikation bruges om alle former for udveksling af lyd, tegn og symboler mellem to enheder som har tilegnet sig eller er blevet tildelt et sprog – det være sig mennesker eller maskiner. Det gør det vanskeligt at arbejde med.

Ordet kommunikation kommer af det latinske communicare, hvilket nogenlunde oversat betyder “at gøre fælles, fordele”. Vi kender en bøjning af det latinsk ord fra kommune, kommunisme og kommunion.

Måling af kommunikation

Det helt store spørgsmål er hvordan man måler noget, der næsten per definition udgøres af en fortolkningspraksis.

Et bud kunne være at kommunikation netop skal ses som opfyldelse af “at gøre fælles”. Det er kommunikationens målsætning, dvs. hvor forståeligt er et brev for dem man skal gøre det fælles for, hvor mange når man ud til, hvem har tilmeldt sig, hvor mange er tilfredse…osv.

[dfd_blog post_categories=”kommunikation” hide_comments=”1″ hide_post_like=”1″ meta_to_hide=”hide_author” excerpt_length=”20″ posts_to_show=”50″ main_heading_default_weight=”” main_heading_typograpy=””]