– Danglish > det engelske sprogs indflydelse på dansk
Er det danske sprog truet?
I Danmark snakkes der ofte om at det danske sprog er truet. Det er engelsk, der truer det – danske ord forsvinder, vi taber domæne i deres betydninger, så f.eks. patetisk har fået samme betydning som det engelske ord pathetic. Pathetic betyder ynkelig og ikke følelsesladet ligesom patetisk. Vi optager ord, der ikke har været brugt på dansk før, uden at skrive dem om. Vi æder det råt og usødet sammen med McDonald´s mad og Mickey Mouse (der engang hed Mikkel Mus). Hurtigt, nemt og enkelt. Og måske kun nemmere at forstå, fordi vi reelt ikke forstår noget det mest udbredte sprog er dårligt engelsk. Måske tror vi bare, nogle ting lyder mere rigtigt på engelsk, fordi ordene kan betyde hvad som helst. Måske tænker vi ikke over, at dansk i forvejen består af 50% tyske gloser – at vi tidligere har været underlagt latin og fransk som herskende sprog i de intellektuelle kredse.
60 til 90 % af nye ord er konstrueret over danske metoder. F.eks. er ordet babylift en dansk dannelse. Det findes ikke i engelsk, der hedder det “carry cot”. Dansk Sprognævn giver eksemplet “web”: det er svært at sige om det repræsenterer et låneord eller ej i alle de sammenhænge det indgår i; webadresse, webbrowser, webcrawler, webgirl, webhotel, weblæser, webmoster, webserver, webshopping, webside, website, websted.
Læs mere her: Moderne Importord
Litteratur om engelsk indflydelse på dansk
Davidsen-Nielsen, Niels, Erik Hansen og Pia Jarvad (red.): Engelsk eller ikke engelsk? – That is the question, Gyldendal, 1999.
Hansen, Erik & Jørn Lund: Kulturens Gesandter. Fremmedordene i dansk. Munksgaard, 1994.
Jarvad, Pia: Nye ord hvorfor og hvordan? Gyldendal, 1995.
Jarvad, Pia: Nye Ord 1955-98. Ordbog over nye ord i dansk fra 1955 til 1998. Gyldendal, 1999.
Preisler, Bent: Danskerne og det engelske sprog. Roskilde Universitetsforlag, 1999.
Sørensen, Knud: Engelske lån i dansk. Dansk Sprognævns skrifter 8, 1973.
Sørensen, Knud: Engelsk i dansk. Er det et must? Munksgaard, 1995.
Sørensen, Knud: A Dictionary of Anglicisms in Danish. Historisk-filosofiske Skrifter 18, Det Kongelige Videnskabernes Selskab, 1997.