Læs om clozetesten
Clozetesten er et alternativ til lixtal, der kan bruges som redskab til at vurdere læseforståelse hos en defineret målgruppe.
LIX-tal er en ok metode til at vurdere tekster, der har stilistiske træk fra kancellistil. De teksteelementer som LIX-tal måler efter, er det der karakteriserer kancellistilen. Clozetest er en alternativ metode til at måle læseforståelse. En Clozetest tager udgangspunkt i læserens reelle tekstforståelse og giver dermed et bedre og mere præcist billede af tekstens reception hos læserne. Men den kræver mere arbejde.
Jeg har oplevet at både skolelærere, bibliotekarer og forlagsredaktører bruge LIX-tal som en klar værdi for en teksts sværhedsgrad. Det er LIX-tal ikke altid – men LIX er nemt at anvende, og det omsætter fra tekst til et konkret tal, som et udtryk for hvor svær teksten er – cirka.
LIX-tal kan stort set ikke bruges på alfabetiserede læsere (dygtige læsere), fordi en LIX-tælling ikke kan tage højde for ordets kontekst og læserens sprogkendskab og -kundskab. Jeg har oplevet at Clozetesten er god til bl.a. at dække en teksts forståelighed hos en konkretmålgruppe og identificerer de fleste af de konkrete ord, der ligger uden for målgruppens ordforråd. Testen giver desuden et godt billede af særligt svære sætningskonstruktioner, som falder unaturligt for læserne.
Det er min opfattelse at clozetesten er et redskab, der kan give sprogfolk et indtryk af læsernes evner over for en given tekst og teksten sværhedsgrad for målgruppen, men også som redskab for dem, der skriver teksterne til snak om sprog, ord, tekster og forskelle i sprogbrug.
Målgruppe til clozetest
Clozetesten er et redskab der kan give et billede af en målgruppes forståelse af en given tekst rettet mod målgruppen. Jeg forventer derfor at clozetesten vil kunne tages i brug af både producenter af tekster, som informationsmedarbejdere og undervisere på skoler. Hvis du testen den samme målgruppe, vil du kunne uddrage hvilke ord, der inden for målgruppen har en højere sværhedsgrad for dem som samlet helhed.
Målgruppen vil afhænge af tre faktorer
- Hvor veldefineret ens målgruppe er af læsere – har man brede målgrupper er clozetesten for præcis at anvende til at man kan opskalere til et bredere publikum. Her vil jeg dog mene at man kan kompensere ved at bruge en del af det store statistiske materiale som udgør grundlaget for fx Dansk Sprognævns orddatabaser.
- Hvilken adgang man har til sin målgruppe – man skal have læserne til at udføre clozetesten. Det giver sig selv.
- Om man har resurser til at teste sin målgruppe – for visse organisationer vil det ikke kunne betale sig at lave løbende tests, men fx årlig revision af materialer. Her kan man muligvis tænke i en online version hvor man kan klippe teksten ind og tilbyde det som redskab til tekstforfattere. Problemet kan her blive at en kunde der bestiller en tekst hos en tekstforfatter sjældent kræver dokumentation for en teksts forståelighed hos målgruppen, hvorfor det sikkert vil være bedst som internt redskab til større virksomheder med mange faggrupper som skal kunne kommunikere på tværs af organisationen.