Komma, komma, komma
Om at sætte komma, og hvornår du skal lade være kommaer
Kommakrigen
Det nye komma blev gammelt, det grammatiske komma blev nyt ...og kommakrigen blev afblæst
Kommakrigen blev afblæst af Dansk Sprognævn for mange år siden, men det stakkels komma har haft mange navne igennem tiden. Komma, grammatisk komma, startkomma, enhedskomma, pausekomma, startkomma.
På snedig vis snød sprogfolket de gamle hunde, der klamrede sig til det grammatiske komma, og man lavede det valgfrit, om man ville bruge enhedskommaet eller ej. Det hele hed derefter grammatisk komma og i dag startkomma eller enhedskomma.
Ved enhedskommaet sætter man ikke komma foran ledsætninger, dvs. at vi nu har en kombination af det grammatiske og enhedskommaet. En ægte trojansk sproghest. I ly af krigens støv og bulder har Sprognævnet sneget sig ind i fjendens lejr og infiltreret den. Læs mere om kommakrigen her
Det (aller) sidste komma
Først var der det grammatiske som ingen kunne sætte, så kom pausekommaet, så kom enhedskommaet som døde fordi alle ville sætte det grammatiske, men fortsat uden at kunne finde ud af det. Så nu er det her: det grammatiske enhedskomma.
- Hent eller gå til Dansk Sprognævn. Og så håber vi der er sat punktum for det sidste komma 😉
- Test dig selv her på Dansk Sprognævns hjemmeside
“Sprognævnet anbefaler at man undlader at benytte regel 4 om komma foran ledsætninger, dvs. at man som hovedregel undlader at sætte komma foran at, der, somog hv-ord (hvem, hvad, hvilken, hvornår, hvorfor osv.) samt underordningskonjunktioner som når, da oghvis.
Sprognævnet håber at “kommakrigen” hermed kan afblæses.”
De nye kommaregler træder i kraft i foråret 2004. Indtil da gælder enhedskommaet og det grammatiske komma fortsat.
Enhedskomma
Enhedskommaet blev oprindeligt indført af to væsentlige grunde
- Det fjerner en masse kommafejl som personer, der tror, de kan sætte kommaer, begår. Det sker fordi man slet ikke behøver at sætte komma mange af de steder, hvor folk ellers er i tvivl om, hvor kommaet skal sættes.
- Enhedskommaet understøtter læsningen – især for svagere læsere. Det grammatiske komma sættes efter en latinsk grammatik, der ikke har meget med det danske sprog at gøre.
Indførelsen af enhedskommaet kan sammenlignes med ophævelsen af store begyndelsesbogstaver i substantiver (navneord), som medførte et utal af fejl hos danske sprogbrugere. Da man ophævede stort begyndelsesbogstav i substantiver, “forsvandt” næsten halvdelen af alle daværende fejl. Desværre er danskerne meget sprogkonservative, så derfor måtte Dansk Sprognævn snige enhedskommaet ind i ly af natten. De nye kommaregler er faktisk enhedskommaet som trojansk hest. I fik det alligevel, men det bliver bare kaldt for grammatisk komma.
Er det sværere at sætte grammatisk enhedskomma?
Nej. Tværtimod er det meget lettere. Det kan dog virke sværere hvis man har vænnet sig til at bruge de traditionelle kommateringsregler. Problemet er at mange ikke kan bruge de traditionelle kommateringsregler korrekt – derfor er et nyt komma tiltrængt.
Bemærk at det stadig er tilladt at bruge de traditionelle kommateringsregler – eller grammatisk komma, som det hedder. Det er pausekommaet der har forladt dansk retskrivning – det kan dog findes hos en del forfattere. Det er f.eks. sjældent at man bruger retskrivning i lyrik/digte.
11 simple grundregler for enhedskommaet
- Der skal altid komma før “,men”.
- Der skal komma mellem helsætninger.
- Der skal komma efter ledsætninger. Der skal ikke komma mellem en helsætning + ledsætning.
- Komma kan bruges som (parentes). Men man må gerne undlade at sætte parentetisk komma, hvis det er en helsætning + ledsætning. Det kan også være en måde at adskille selvstændige sætningsdele: Man kan, som regel, sætte komma som vist i denne sætning.
- Sæt komma omkring ord, der står som præciserende tilføjelser, dvs. kommaer om ord eller sætninger der uddyber det, du lige har skrevet.
- Sæt komma omkring ord der står som forklarende tilføjelser “…, f.eks. er hullahopringe et velkendt legeredskab”.
- Brug komma til at adskille ord i opremsninger hvor der kunne stå “og”, “eller” eller “samt”. Men sæt ikke komma før “og”, “eller” eller “samt” – medmindre de er en del af en ledsætning, som opremsningen afsluttes med.
- Ved direkte tale kan kommaet sættes: ” Her,” sagde han. Det samme gælder hvis man ikke bruger citationstegn: Her, sagde han.
- Sæt komma ved tiltale. Kom så her, hund. Det samme gælder udråb: For pokker, jeg er glad. Men ikke nødvendigvis hvis udråbet står inde i sætningen: Kan du for pokker ikke være lidt mindre glad.
- Ved adresser og navne adskilles de ord der hører sammen: Konsensum, Nordlandsgade 12 st. th., 2300 Kbh. S.
- For dato i brevhoveder og litteraturlister er der stort set valgfri kommatering. Skriver man sin adresse med linjeskift, skal man ikke sætte komma.
NB.: Der er flere kommateringsregler der giver flere muligheder for at vælge ens kommasætning. De er ikke angivet her. Vi har valgt de mest anvendte og simple. Reglerne findes i Retskrivningsordbogen § 45-57 (Komma) + § 58 – 65 (andre tegn og komma).
Fakta:
Enhedskommaet har ikke nær så mange regler som det grammatiske komma.
Litteratur om enhedskommaet
Elkan anbefaler følgende litteratur om det nye komma.
Sæt nyt komma – regler, grammatik, genveje, øvelser
Forfatter: Henrik Galberg Jacobsen.
Forlag: Dansk Sprognævns Skrifter 25 og Dansklærerforeningen, 1996.
Elkans kommentar: En god håndbog og opslagsbog for sprogfolk og bevidste sprogbrugere. Kræver grammatisk indsigt og kendskab til grammatiske betegnelser – medmindre man er stædig og sætter sig ind i det.
Sætning, komma – kommasætning
Forfattere:Erik Hansen og Kirsten Rask
Forlag:Hans Reitzels Forlag, 1996
Elkans kommentar: Bogen er mest af alt et øvelseshæfte der gennemgår kommateringsreglerne. Der følger også en diskette med med kommateringsøvelser. En god bog til undervisning eller for dem der gerne vil have et simpelt grundlag for træne sig i at sætte komma, hvis man i det hele taget er i tvivl om, hvordan det nu lige er med det lille tegn. Der er facitliste bag i bogen til alle øvelserne.
Håndbog i Nudansk
Forfatter:Henrik Galberg Jacobsen og Peter Stray Jørgensen
Forlag: Politikens Forlag.
HUSK: At det skal være en udgave efter 1996 hvor det nye komma blev indført af Dansk Sprognævn.
Elkans kommentar: Godt overblik, let at forstå og bruge. Bogen er opbygget som et opslagsværk der besvarer almene sproglige, grammatiske og formmæssige spørgsmål for den almindelige danske sprogbruger. Hvis man bruger Retskrivningsordbogen på arbejdet eller til studier, bør man næsten også være nysgerrig, og se om man ikke burde anskaffe sig Håndbog i Nudansk. Den kan også fås billigere via enkelte bogklubber – muligvis med en anden titel, men i en identisk udgave.
God fornøjelse
Elkan.dk