Janteloven er skrevet af den dansk-norske forfatter Aksel Sandemose og er kendt i det meste af verden.
Danskerne har et kærligheds-hadeforhold til Janteloven. Den er både noget vi identificerer os dybt med og opfatter som meget dansk, men den er samtidig et snærende bånd, der holder os på jorden og sørger for, at vi aldrig gror vinger og begynder at tro noget særligt om og selv.
-
Du skal ikke tro, du er noget.
-
Du skal ikke tro, at du er lige så meget som os.
-
Du skal ikke tro, at du er klogere end os.
-
Du skal ikke bilde dig ind, at du er bedre end os.
-
Du skal ikke tro, at du ved mere end os.
-
Du skal ikke tro, at du er mere end os.
-
Du skal ikke tro, at du duer til noget.
-
Du skal ikke le ad os.
-
Du skal ikke tro, at nogen bryder sig om dig.
-
Du skal ikke tro, at du kan lære os noget.
Jantelovens ophav
Om janten siger ordbøgerne: jante subst. -n, -r, -rne: lille blyknap til at spille klink med; foragteligt om penge i almindelighed; (slang) en mønt. Eksempler: jeg har ikke en jante; hun fortjente hver en jante; stik mig lige et par janter! Muligvis kort for blyjante ; af blyant (en blyant indeholdt oprindeligt bly ligesom blyknappen).
Jantelov subst. -en: det forhold at folk, især i mindre samfund, holder hinanden nede og ikke tillader nogen at gøre sig bemærket for dygtighed osv. Jante er navnet på byen i Aksel Sandemoses roman En Flygtning krydser sit Spor (1933).
Janteloven: begreb, skabt af Aksel Sandemose i En flygtning krydser sit spor (1933). I denne selvbiografiske roman skildrer Sandemose under navnet Jante sin fødeby Nykøbing Mors i begyndelsen af det 20. århundrede som et åndeligt torturkammer, hvor alle kæmper indædt for at holde hinanden nede. Janteloven har ti bud i sammenligning med Bibelens ti bud. Enhver skal overholde janteloven. Beskrivelsen af byen Jante har været så slående lig den virkelighed man fandt (finder) i danske provinsbyer at danskerne tog bogen til sig med storm. Sandemose gav i sin tid de ti bud en straffelov: Du tror måske ikke, at vi ved noget om dig? Med denne forblommede trussel kues enhver, der viser tilbøjelighed til at hæve sig over den grå masse.
Aksel Sandemose
Sandemose, Aksel (1899 – 1965): egentlig Axel Nielsen; dansk-norsk forfatter. Debutterede i 1923 med Fortællinger fra Labrador; senere kom Klabavtermanden (1927; filmatiseret 1969) og Ross Dane (1928) på dansk. I 1930 bostatte Sandemose sig i Norge og skrev herefter på norsk. Menneskets irrationelle handlinger og ønsket om at søge et mønster i den psykologiske, uforståelige adfærd er et gennemgående tema i hans forfatterskab.