Anmeldelse
– Ledelse af komplekse projekter
af Mogens Mikkelsen
Mogens har skrevet en bog. Og vægten er på Mogens for bogen har en personlig stemme og er en meget vidende og indholdsrig bog, hvor Mogens’ mange års erfaring med projekter og undervisning i projektledelse træder frem, når der henvises, forklares og eksemplificeres. Det er også en meget enkel bog med én central idé, der kan vises i en enkelt tegning, som også er grundstrukturen i bogens fire hovedkapitler, der omhandler domænerne:
- det sikre
- det uvisse
- det divergente
- det kaotiske
Vigtigst er nok pointen om at den kompleksitet, der er i et projekt, har noget med projektet at gøre og ikke noget med projektlederen. Projektlederens opgave er med Mogens Mikkelsens blik ikke kun at administrere og lede projektet frem mod mål, men også at forstå, diagnosticere (anmelderens ord) og vurdere projektets egenskaber, karakteristika og dermed, hvordan der skal samarbejdes med styregruppen og sættes rammer. Det her er ledelse af projekter med stort L.
Perfekt til:
Bogen er helt perfekt, hvis du er projektleder og gerne vil forstå alt det, der er uden om projekterne. Særligt god, hvis du sidder i en projektafdeling, hvor I er flere projektledere og mangler noget fagligt input til jeres årsmøde / seminar eller andet, og vil have blik for kompleksitet i projektledelse og projekter.
En udfordring for:
Bogen kræver måske for meget, hvis du er helt ny som projektleder og mangler styr på grundbegreberne. Har du alligevel fået købt bogen, så brug de mest enkle modeller og gem dem. De kan følge din udvikling som projektleder, når du bliver frustreret og ikke lykkes. Der er læring at hente.
Selv skriver Mogens Mikkelsen: “Du kender til projektlederens basale værktøjskasse. Du har med stor sandsynlighed gennemført flere projekter og konstateret at værktøjskassen har sine begrænsninger.” Se på side 9 i bogen.
Trækker op
Mikkelsen viser sin omfattende viden og forståelse for projekters omgivelser og projektlederens rolle. Man kommer rundt om mange begreber og betegnelser, som man måske aldrig eller kun sjældent får tid og lejlighed til at overveje, hvad de egentlig betyder. Det er også her styrken er, for det kan man tage med ind i til mødet med styregruppen og cementere som sine vilkår og rammer som projektleder og dermed få afklaret, hvad der kan lade sig gøre. I projektledelse er der en tendens til at projekters succes er 0 eller 1. Enten fejlede de eller også lykkedes de. Mikkelsen folder sandheden ud: projekter sigter efter at nå deres mål.
Tegningerne er næsten det hele værd, hvis de kom i en pakke for sig, så ville jeg sikkert gerne købe dem. De er præcise, klare, udtryksfuldt og forståelige. Simplicitet er en kunst i det her tilfælde.
Trækker ned
Bogen er sine steder lidt for personlig og essayistisk. Der er fx referencer til den næste bog, som Mogens Mikkelsen gerne vil skrive – det er ikke helt klart, hvorfor det er relevant i denne, men det afspejler ganske givet Mikkelsens entusiasme. Personligt savnede jeg noget fokus i det bogen vil: er det en leksikalsk og historisk gennemgang af projektledelse og begreber (kompliceret, kompleksitet, emergens, divergens…) eller er det en vejledende håndbog i, hvordan jeg skal agere som projektleder af komplekse projekter, der også kan være komplicerede projekter eller i det “sikre domæne”, hvor projektet slet ikke er komplekst.
De anvendte figurer og grafer kunne man godt bruge lidt redaktionelt grafiske arbejde med, så de ikke ligner noget, der er klistret ind fra en søgning på nettet eller et Word-dokument. De står lidt i fæl kontrast til de fantastiske, illustrative håndtegninger. Men det er æstetik og ikke en kritik af indholdet.
Konklusion
Bogens styrke er at læser man den til ende, så hænger det sammen, men undervejs føler man sig måske ikke helt holdt i hånden af en formidler, men at man følger bagefter en tænker. Til gengæld er der ikke tvivl om at Mogens Mikkelsen er vidende og tænker store tanker. Der er masser af stof at trække på, men af og til løber det over til skade for overblik og retning, men bevarer man sin tålmodighed et par skridt, så er pointen på vej.
Om Mogens Mikkelsen skal skrive en helt ny bog, eller en der samler og forfiner denne, det må tiden vise, men har man så meget indsigt og noget på hjerte, så har man næsten også en pligt til at gøre os andre klogere.
Er man bare lidt i tvivl om man bør købe bogen, så må det siges at bogens illustrationer er det hele værd. De rummer den enkelthed og formidling, som bogen stræber efter, og har man fanget dem – og det gør man nemt – så har man fanget ideen. Det særligt positive fokus må siges at være forståelsen af projektledelse om ledelse, hvor meget litteratur om projektledelse mest fremstilles som den engelske term “project MANAGEMENT”. Her er der tale om LEDELSE af projekter.
Placering |
||
Akademisk | ———x- | Pædagogisk |
Aktuel | —x——- | Klassiker |
Hurtigt igennem | —x——- | Lang tid at læse |
For nogle | ——-x— | For alle |