Et par råd og vejledning
Det sværeste ved enhver jobsøgning er at dine konkurrenter er usynlige. Derfor skal du fremhæve nogle sider af dig selv, som du kan stå inde for og som giver andre et ønske om at interessere sig for dig. I vores verden stræber vi efter at være individer og anderledes end alle de andre. Den der er mest sig selv sammen med andre har vundet – set i grove træk. Derfor er det overordnede mål at du skal fremstå som et individ – det er ikke så let som det lyder.
Jobansøgninger
Inden du søger job
De kloge siger at du skal undersøge, hvad det er for en virksomhed, du søger job i. Det kan man jo næppe være uenige i. Du skal først og fremmest være kritisk over for jobopslaget, hvis du søger på et opslag.
Hvis virksomheden skriver meget om sig selv, så er jobbeskrivelsen som regel mangelfuld og informationsløs. Det kræver en opringning og lidt benarbejde at få mere at vide. Inden du ringer, kan du stille spørgsmål til jobbeskrivelsen og skrive din egen præcise beskrivelse af, hvad du mener jobbet indebærer. Skriv fagtermer ned som du er usikker på, hvad mener. Ring op og stil spørgsmål – folk er som regel meget interesserede i at fortælle om jobbets indhold. Det viser at de har fået respons på opslaget, og at de har potentielle ansøgninger i vente.
Målet med din ansøgning
Husk at din ansøgning kun skal få dig til selve jobsamtalen. Den skal vise at du er kvalificeret, at du har forstået hvilken jobprofil der er tale om, og at du er interessant for virksomheden at bruge tid og kræfter på.
Sproget i din ansøgning:
Du skal ikke skrive som om du er til jobsamtale. Skriv i et let forståeligt og klart sprog – gerne tæt på hvordan du ville formulere dig mundtligt, hvis du fik tid til at forbedrede dig. Her kan du også bruge din viden om dem der skal ansætte dig: hvor godt kender de dit fag, er der noget du skal uddybe for dem, hvilke værdier lægger virksomheden vægt på, hvordan skal du indgå i arbejdet …osv.. Dit sprog skal både afspejle den kompetence du rummer og den person du er. Det er ikke altid klogt kun at spille på den ene hest.
Opbygningen i din ansøgning:
1) Hvad er din motivation for at søge og hvad kan du bidrage med? Lad være med at indlede med “Mit navn er… jeg er 32 år og har set jeres job i…”. Skriv hellere “I har guldet og jeg er de grønne skove.”, “Jeg er en pakkeløsning…” eller “Hvis jeg tænkte mere over livet end jeg allerede gør, ville jeg skrive en bog i stedet for at søge job hos jer….” – alting med måde, men du forstår sikkert forskellen.
2) Hvorfor skal det være lige i den virksomhed? Hvad kan du tilbyde? Hvilken værdi vil du være for virksomheden og hvilken værdi har virksomheden for dig?
3) Hvordan er du som menneske? Hvordan er du at arbejde sammen med? Hvilke menneskelige værdier lægger du selv vægt på? Hvad har værdi for dig på en arbejdsplads og hos dine kolleger?
4) En afslutning der viser, at du har mere af give af, og som de kan få et bedre billede af ved at indkalde dig til en jobsamtale.
Længden af din ansøgning:
Max. 1 A4-side med 1,5 linjes mellemrum og pkt. 12 skriftstørrelse. Tænk på det stakkels menneske der skal læse 30 – 300 ansøgninger igennem. Vælg gerne Times New Roman eller en lignende skrifttype. Det er den mest anvendte og lettest læselige font på trykt papir. Brug evt. en anden font til overskrifter og adressefeltet hvis det skal se smart ud.
Brug andre som læsere:
Hvis du ikke ønsker eller har råd til professionel rådgivning, så lad et par nære venner, veninder eller kolleger læse din ansøgning igennem. Spørg om de mener, at den giver et godt billede af den måde, de opfatter dig på. Lad være med at afbryde dem når de kommer med deres mening. Hold kæft og lyt – diskutér evt. bagefter hvad du ville med din ansøgning, og hvad de mener, du skal gøre for at opnå det. VIGTIGT: Genbrug aldrig din ansøgning 100%, skriv den altid om, når du søger en ny stilling.
Afslag på din ansøgning:
Der kan være mange årsager til et afslag. Får du mange, så ring og spørg. Det er altid tilladt at undre sig, og som regel forstår folk din situation. Får du ikke noget konkret at vide, så må du omskrive din ansøgning fra bunden og prøve med nogle forskellige typer ansøgninger. Du kan godt bruge en skabelon, men det bedste er at skrive sin ansøgning lidt om fra gang til gang til gang – det giver som regel det bedste resultat.