When bricks are serious business.

The LEGO® SERIOUS PLAY® metoden er designet til at være en proces, der øger innovation og forretningsperformance. Tilgangen er baseret på research fra Vanderbilt University i samarbejde med LEGO, der viser at denne form for “minds-on” øvelse og arbejde skaber en bedre forståelse af hinandens verdensbilleder, forståelser og muligheder. LEGO® SERIOUS PLAY® giver refleksion i processen og støtter dialog – hvor alle i organisationen kan være med. Ikke mindst fordi LEGO er så velkendt et formsprog: så snart man sidder foran en bunke klodser, så begynder folk at bygge.

I 2009 begyndte man tankerne om at gøre metoden tilgængelig for andre end LEGO selv internt, og i 2010 blev metoden frigjort. Der er primært to virksomheder i Danmark, som certificerer facilitatorer i LEGO® SERIOUS PLAY®. ELKANs facilitatorer i LEGO® SERIOUS PLAY® er certificeret hos Trivium.

Kan man ikke bare bygge selv?

Ja og nej. Man kan sagtens lave små øvelser og lege med LEGO. Men LEGO SERIOUS PLAY er en metode med nogle helt faste procedurer og metoder, som er afprøvet, fx “Real Time Strategy” som er en af metoderne til at arbejde med strategi, hvor LEGO-klodserne viser deres værd. I Real Time Strategy arbejder man med strategien ud fra en fast defineret proces, der giver nogle helt andre muligheder som papkort og post-its ikke kan konkurrere med, alene fordi sproget er låst i ord. Vi kan ikke lade ordet “direktør” smadrer “projektet”, men det kan vi, hvis det er bygget i LEGO. Og det er stærkt, effektfuldt, levende og givende – og sjovt!

Hvor kommer klodserne fra

LEGO SERIOUS PLAY er specialsæt, der er udvalgt særligt ud fra erfaring og teori om metaforer og symboler. Man lejer eller køber LEGO-sæt til seancen. Der er forskellige sæt – et basis, som er mere simpelt, et startsæt som har flere slags klodser og muligheder samt de store pakker, der er udvalgt efter de afprøvede metaforer, så alle kan få deres hajer i farvandet og skeletter i skabet. Der er også et udvalg af klodser og andre specialelementer med, som hvis du skulle ud og købe dem i almindelige pakker ganske enkelt ville gøre dig fattig meget hurtig.

Godt til

LEGO® SERIOUS PLAY® er godt til at starte processer og skabe visioner og en klar strategi. Det er godt til at få overblik over fx interessenter i et projekt og sårbarheder i et projekt. Grundlæggende handler det om at

Systemet kan både bruges til 1:1 processer hvor man skal have overblik over sin karriere og jobfremtid og det kan bruges til 200 mennesker i en hal. Det er kun et spørgsmål om, hvor meget LEGO der skal bruges.

Så generelt:

 • Vision og strategi
 • Teamudvikling
 • Opstart af projekter
 • Forandringsprocesser
 • Innovation og produktudvikling
 • Værdier – Value Proposition
 • Value Added Business Canvas

Udbytte

Processen giver klare resultater i form af retningslinjer, klare værdier, handlinger m.m. Hver workshop ender i et konkret resultat. Derfor er det vigtigt at man har formålet for øje og ikke tænker i at det er LEGO i sig selv der er formålet – det er sjovt, men det kan også komme til at tage fokus fra målet.

Hvor starter man

Der er nogen der gør det selv, men så er det ikke LEGO® SERIOUS PLAY® Du kan godt bruge principperne ligesom man kan bygge sit eget hus, men man slipper for en masse forsøg, læring og får et bedre resultat, hvis man kontakter en certificreret facilitator.

Hands on. Ved LEGO SERIOUS PLAY er alle med til mødet.

LEGO® SERIOUS PLAY® består af udvalgte sæt med særlige klodser. Det er ikke almindelige LEGO-pakker man køber. Det er sæt udvalgt til workshops med LEGO® SERIOUS PLAY®

Med LEGO® SERIOUS PLAY® skaber man overblik, landskaber og gør interessenter, produkter, visioner m.m. fysiske så de står på bordet som metaforer og symboler, så alle kan se det og høre forklaringen om figuren.

LEGO® SERIOUS PLAY® er et 100/100-møde dvs. at alle deltager 100 % 100 % af tiden. Det gør det intensivt og sjovt, men også krævende og lærerigt. Deltagerne er engagerede og diskuterende. Figurerne og klodserne gør at det er dem man taler om og mindre hinanden. Man går automatisk efter bolden, ikke manden.

 • Processen er testet har dokumenteret effekt.
 • LEGO® SERIOUS PLAY® er særligt godt til at udarbejde vision og formål for projekter i opstart, udarbejde strategi, arbejde med forandringer i organisationen.
 • LEGO SERIOUS PLAY er sjovt og intensivt. Alle deltager 100 % og ingen keder sig. Det er mødet, hvor alle bidrager med deres idé og tanker.
LEGO Serious Play Certified Facilitator
LEGO Serious Play – build a better business

ELKAN er certificeret facilitator i LEGO SERIOUS PLAY. Kontakt os og hør mere om metoden, effekten og formålet. Det er en god og legende måde at arbejde med strategi, innovation og vision.

 • Hands on. Ved LEGO SERIOUS PLAY er alle med til mødet.
 • Image
 • Image
Kontakt ELKAN

ELKAN har certificerede faciltatorer i LEGO® SERIOUS PLAY®

Del med dem du kender